Karolina Heinsch
27 Sty

Makaron z tuńczykiem i mozarellą

Często nie mamy czasu na przygotowywanie wartościowych posiłków, bo wydaje nam się, że jest to bardzo pracochłonne. Dlatego przedstawiam Wam przepis na makaron z tuńczykiem i mozarellą, który naprawdę wykonacie w 15 minut ;)

Składniki: (przepis na 3-4 porcje)

- makaron pełnoziarnisty penne 300 g
- 1 cebula czerowna
- 2 ząbki czosnku
- tuńczyk w sosie własnym (najlepiej ze słoika) 150 g
- papryka czerwona - pół sztuki
- mozarella - kulka 125 g
- oliwki zielone - 2 łyżki
- pomidory krojone - 400 g ( w słoiku, ewentualnie passata pomidorowa)
- pomidorki koktajlowe 100 g
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cytryna
- liście bazylii do dekoracji

Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę z oliwek, następnie dodajemy posiekany czosnek i cebulę, delikatnie podsmażamy. Dodajemy pokrojone pomidory, wlewamy pół szklanki wody, gotujemy ok 5 minut. Ścieramy skórkę z 1/4 (dobrze sparzonej cytryny). Dodajemy sól, pieprz, całość miksujemy blenderem. Przygotowany sos doprawiamy niewielka ilością pieprzu i odrobiną potartej skórki z cytryny. Do sosu wrzucamy 1/3 porcji tuńczyka, łyżkę pokrojonych oliwek, połowę przygotowanej porcji papryki, pokrojoną w kostkę. Do sosu dodajemy ugotowany al dente makaron, całość chwilkę podgrzwamy i GOTOWE :)
Pozostałe składniki: tuńczyk, oliwki, pomidorki koktajowe, paprykę i ser mozarella pozostawiamy do dekoracji - posypujemy każdą przygotowaną porcję. 

SMACZNEGO :)

Twój komentarz




POKAŻ