Karolina Heinsch
10 Gru

Ciasteczka z ciecierzycy

Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka, błonnika pokarmowego, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera znaczne ilości fosforu, wit B9, żelaza, cynku, magnezu i potasu. Zdecydowanie warto ją wprowadzić do codziennego jadłospisu. Dziś podaję przepis na pyszne ciasteczka z ciecierzycy.

Składniki:

- 400 g ciecierzycy
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 5-6 łyżek syropu klonowego
- szczypta soli
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 80 g czekolady gorzkiej

Czekoladę trę na tarce, ciecierzycę wstępnie blenduję. Wszystkie składniki mieszam i blenduję na gładką masę. Formuję kuleczki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczam. Piekę w 180 st. przez 15 minut.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ