Karolina Heinsch
27 List

Wegański pasztet z ciecierzycy

To jeden z moich ulubionych wegańskich pasztetów. Połączenie czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej, ciecierzycy i dużej ilości bazylii daje delikatny smak i aromat. Świetnie się sprawdza w połączeniu z suszoną żurawiną lub śliwką.

Składniki::

-1 szklanka czerwonej soczewicy

-1/4 szklanki kaszy jaglanej

- 400 g ciecierzycy z puszki lub słoika

- 1 średnia cebula

- pół szklanki oleju

- majeranek, kurkuma, sól, pieprz do smaku

- garść świeżych liści bazylii

- łyżka oliwy z oliwek

 

Soczewicę kilkukrotnie przepłukuję pod bieżącą wodą, zalewam 1,5 szklanki wody i gotuję bez przykrycia, nie mieszając- ok 15-20 minut, aż soczewica wchłonie cała wodę. Jeśli chcemy użyć suchej ciecierzycy, najpierw namaczamy ją w wodzie przez 12 godzin;  następnie przepłukujemy na sitku i gotujemy do miękkości. Ciecierzycę solimy pod koniec gotowania. Odstawiamy do wystudzenia.

Kaszę jaglaną zalewam wrzącą wodą, potem kilkukrotnie przepłukuję pod bieżącą wodą, zalewam szklanką wody i gotuję bez przykrycia, nie mieszając - ok 20 minut, również do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Cebulkę kroję w drobną kostkę, podsmażam krótko na łyżce oliwy z oliwek.

Do miski lub blendera kielichowego wsypuję ciecierzycę (bez zalewy), dodaję ugotowaną kaszę jaglaną, czerwoną soczewicę, podsmażoną cebulkę, olej, przyprawy i drobną pokrojoną bazylię. Blenduję, doprawiam solą i pieprzem, następnie przekładam do keksówki i wyrównuję.

Pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 45-50 minut. Wyciągamy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ