
Składniki::
-1 szklanka czerwonej soczewicy
-1/4 szklanki kaszy jaglanej
- 400 g ciecierzycy z puszki lub słoika
- 1 średnia cebula
- pół szklanki oleju
- majeranek, kurkuma, sól, pieprz do smaku
- garść świeżych liści bazylii
- łyżka oliwy z oliwek
Soczewicę kilkukrotnie przepłukuję pod bieżącą wodą, zalewam 1,5 szklanki wody i gotuję bez przykrycia, nie mieszając- ok 15-20 minut, aż soczewica wchłonie cała wodę. Jeśli chcemy użyć suchej ciecierzycy, najpierw namaczamy ją w wodzie przez 12 godzin; następnie przepłukujemy na sitku i gotujemy do miękkości. Ciecierzycę solimy pod koniec gotowania. Odstawiamy do wystudzenia.
Kaszę jaglaną zalewam wrzącą wodą, potem kilkukrotnie przepłukuję pod bieżącą wodą, zalewam szklanką wody i gotuję bez przykrycia, nie mieszając - ok 20 minut, również do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Cebulkę kroję w drobną kostkę, podsmażam krótko na łyżce oliwy z oliwek.
Do miski lub blendera kielichowego wsypuję ciecierzycę (bez zalewy), dodaję ugotowaną kaszę jaglaną, czerwoną soczewicę, podsmażoną cebulkę, olej, przyprawy i drobną pokrojoną bazylię. Blenduję, doprawiam solą i pieprzem, następnie przekładam do keksówki i wyrównuję.
Pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 45-50 minut. Wyciągamy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Twój komentarz